Bert Voets stapt na vele jaren over van de A-groep naar de B-groep. Bij de A-groep RACE en MTB is hij zo’n 15 jaar lang wegkapitein geweest. Waarom stapt hij dan over?

Bert: ‘Ik doe het met pijn in het hart, maar ik had soms zelfs moeite om in het wiel te blijven, laat staan op kop rijden. Het lijkt wel alsof die mannen nog steeds elk jaar harder gaan rijden. Als er dinsdag- of donderdagavond een trainingsrondje gereden wordt kan het gemiddelde rond de 35 liggen.’

Wil hij dan nu wegkapitein worden bij de B-groep? ‘Nee, daar hebben ze al twee goede wegkapiteins.’

Ik vroeg Bert ook waar een goede wegkapitein aan moet voldoen en toen antwoorde hij alleen: ‘Je moet een goede groep hebben die wil luisteren.’ Ik denk dat Bert hier zichzelf mee te kort doet; hij zet hele goede routes uit, kan goed improviseren en neemt verantwoordelijkheid!

Wat is het verschil tussen de A- en de B-groep? Bert: ‘Het fietsen met de B-groep is iets onrustiger, dat komt denk ik omdat de groep groter is.’

Toen ik voor dit interview aan enkele A-rijders vroeg of er nog bijzonderheden te melden zijn over Bert als wegkapitein kwam steeds de krentenbol naar voren. Daar waar veel A-rijders het gelletje nemen voor extra energie houdt Bert het bij de krentenbol. Vraag aan Bert is dan natuurlijk waarom hij voor de krentenbol kiest en niet voor het gelletje. Bert; ‘In een krentenbol zitten meer kilojoules dan in een gelletje, hij blijft lang vers, maar eigenlijk heb ik al deze argumenten erbij gezocht omdat ik het gewoon lekker vind.’

Vanwege Berts voorkeur voor de krentenbol zijn we voor een interviewtje naar de Dungense Molenbakker gegaan om hier ook kennis te maken met de basis van de krentenbol. We zijn heel gastvrij ontvangen door één van de bakkers, Renee Nelissen. Het eerste wat ze vertelde is dat de krentenbol vooral rozijnen bevat en dus eigenlijk een rozijnenbol genoemd moet worden. Hierna gaf ze een korte cursus ‘rozijnenbollen’ maken.

Al snel bleek dat Bert ook bakkerservaring heeft en dat hij thuis ook brood en worstenbrood bakt. Hierna ging het over deegtemperatuur, deeghaken, rijzen, ingrediënten afwegen en andere technische feiten… Renee benoemde alles wat in zo’n bol gaat en dat er aan het eind zeker ook liefde aan toegevoegd moet worden. Renee: ’We zijn hier niet alleen bakkers, maar ook brooddesigners!’

Toen Bert en ik na de masterclass weer buiten stonden en ik aan Bert vroeg of hij nog iets te melden had aan de A-groep was zijn antwoord ‘Het was fantastisch!’